Refaktorering

De færreste løsninger bliver udviklet perfekt fra starten.  Manglende erfaring, dårlige vaner, feature creeps og tidspres er blot nogle af de faktorer der kan påvirke den kodemæssige kvalitet af en løsning.

Hvorfor refaktorere

Refaktorering er begrebet for, at rydde op i applikationskoden uden at ændre på den egentlige funktionalitet.  Det kan således være svært, at forestille sig hvorfor en sådan oprydning kan være nødvendig, når slutbrugerne ikke får noget ud af dét.

Hvis vi tager et skrivebord som eksempel.  Du får løbende ting og sager ind, der hober sig op i bunker på bordet og i skufferne.  Du ved måske præcis, hvad du har liggende og hvor det ligger - men det ved dine kollegaer måske ikke.   Typisk vil man løbende rydde op på sit skrivebord, smide de unødvendige ting ud og skabe et mere overskueligt system i tingene.

På samme måde er det med applikationskode.  Denne vil altid sande til over tid.  Refaktorering af kode vil give følgende fordele:

  • Øge forståelsen af koden markant og minimere behovet for teknisk dokumentation.
  • Da forståelsen øges, vil muligheden for fejlraten på ny funktionalitet falde.
  • Øge graden af testbarhed (indførsel af unittests).
  • Markant bedre muligheder for fejlsøgning.
  • Bedre muligheder for, at nye udviklere kan forstå koden.

Vores refaktoreringsydelser

Du står måske allerede nu med en applikation der trænger til refaktorering - så træder vi gerne ind og udfører den praktiske del.

Da refaktorering bør være en løbende disciplin, anbefaler vi at kombinere refaktoreringen med vores mentorordning.   På denne måde, vil dine udviklere blive fortrolige med selv at udføre den løbende refaktorering.

Vi har stået for forvaltning på mange større projekter, med mange projektdeltagere (udviklere).  Dermed har vi forudsætningerne for, hvordan kode rent kvalitetsmæssigt bør bygges op - på en måde, så vedligeholdelse og fremtidige udvidelser ikke bliver en klods om benet.

"Men vi tør ikke rette i koden ..."

Det er en sætning vi desvære hører alt for ofte.  En sætning der er en klar indikation af sygdomstegn.  Refaktorering skal frit kunne foretages, uden at man som udvikler behøves at være nervøs for at introducere en mængde ny fejl.

For at sikre, at der ikke introduceres fejl i eksisterende kode bør denne være omfattet af unittests.  Det vil sige kode, der tester at løsningen stadig funktionelt lever op til de oprindelige forretningsmæssige krav.   Er unittest på plads, er der ingen undskyldning for ikke at foretage refaktorering.

Vi har naturligvis indgående erfaring med udarbejdelse af unittests og omskrive kode på bagkant således at unittest og dermed refaktorering bliver muligt.

Se også


Vidste du ...

Vi er Composite C1 Registered Solution Provider og tilbyder løsninger baseret på dette fantastiske Open Source CMS system.

Udtalelse fra kunde:

Det er ikke ofte, at man møder en person, der er arbejder så hårdt og dedikerede som ham. Oven i det er han altid i et behagelig humør. Min bedste anbefalinger.

Konsulent
KMD A/S

KMD A/S Logo